Saturday, October 11, 2014

Resepi : Serunding Anak Menantu.


Semalam saya jadi rajin hendak mencuba resepi baru. Serunding kelapa bersama daging korban. Sebenarnya lama nak cuba resepi ini sejak berhari raya Aidilfitri yang lepas. Sebabnya nampak serunding emak mentua lain benar dengan serunding emak sendiri. 

Makanya saya tunggulah raya Aidiladha pula sebab beraya di Muar pula. Malangnya emak mentua dah siap tempah serunding dengan orang kampung. Alaaa....hancus musnah impian nak curi resepi.

Tapi tak mengapa dengan bantuan emak sendiri, kami reka-reka serunding emak mentua berdasarkan rasa-rasa 'kunjungan' berkat raya.

Kita ringkaskan cerita, saya kongsikan resepi serunding misteri itu. Saya namakan Serunding Anak Menantu.

Bahan-bahan.
Kelapa parut - disangan (goreng tanpa minyak)
Daging - direbus dan dikerat 18x
Bawang merah - 3 ulas
Bawang putih - 3 ulas
Kunyit
Halia
Ketumbar + Jintan - 1 sudu
Lada putih + Lada hitam - 1 sudu
Garam + Gula + Kiub ayam
Minyak - untuk menumis

Cara memasak.
1. Bawang-bawang, kunyit, halia, ketumbar, jintan, lada putih dan lada hitam kisar. Gunakan air secara minima.
2. Tumis bahan yang dikisar sampai naik bau. Masukkan daging bagi nak pastikan daging ada rasa rempah. Kacau sampai kering.
3. Masukkan kelapa yang siap disangan. Guna api kecil dan kacau sampai kering. 

Tadaaaa......


Sebelum itu minta pendapat anak emak mentua. Tapi macam biasa responnya. Dah boleh agak bagaimana...hahaha.


Ok la. Serunding Anak Menantu selamat dihidang. Esok nak bawa ke sekolah. Nak tengok komen isteri solehah dan ibu mithali bagaimana pula. Heh :P


2 comments:

Unknown said...

tu komen awal2 kan? komen bwh2 x printscreen ke :p

apa komen mak2 solehah?

Unknown said...

Tak penting komen orang lain selepas komen dari suami yang soleh dah diperolehi...hihi