Thursday, October 02, 2014

Resepi : Karipap Sardin Kentang



Bahan inti :
Kentang 5 biji - cincang dadu
Bawang merah 2 ulas : racik halus
Bawang putih 3 ulas : racik halus
Cili padi 5 biji : racik halus
Sardin jenama Ayam Brand : lenyek
Serbuk cili 1 sudu : bancuh dengan sedikit air
Serbuk kari 2 sudu : bancuh dengan sedikit air
Daun bawang dan daun saderi : potong halus
Garam  dan gula

Tumis bawang merah dan putih sampai naik bau. Masukkan cili padi sampai naik bau. Masukkan bancuhan serbuk cili dan kari sampai naik bau lagi. Campak sedikit garam dan gula. Kemudian masukkan kentang dan sardin juga letakkan sedikit air (agak-agak hampir tenggelam kentang). Tutup kuali dan api kecilkan. Tengok sekali sekala dan sampai kentang empuk. Lepas empuk, padam api dan masukkan daun hirisan tadi. Biar sejuk.

Bahan doh :
Tepung gandum 400 g
Minyak masak 4 sudu : panaskan
Air sejuk
Garam dan gula

Tepung gandum sebatikan dengan secubit garam dan gula. Masukkan minyak panas dan kacau guna sudu. Kemudian baru ratakan dengan tangan semua dengan masukkan air sedikit demi sedikit sampai jadi doh.

Ok siap. Boleh mulakan aktiviti mencetak.

Tips :
1. Guna serbuk kari ikan 
2. Air sejuk untuk hasilkan kulit karipap yang meletup-letup apabila digoreng
3. Minyak masak dipanaskan


No comments: