Hi, Assalammualaikum.
Selamat Hari Raya semua. MAAF ZAHIR BATIN.
Jika siang tadi mata asyik nak melelap. Selepas dicuit, mata terus segar. Otak terus cari idea nak berfikir. Berfikir menu berbuka sempena berakhirnya misi berpuasa enam hari ini. Alhamdulillah.
Masih teringat masak lemak cili padi udang besar minggu lepas. Terkecewa tak dapat membeli ketam biru sebab sudah diborong pembeli lain. Ada baki udang lagi.
Misi membuat cucur udang. Keluarkan udang dari peti ais. Kemudian mencari buku resepi kuih emak. Alamakkkkkkk....telur ayam takda.
Pening pening. Bebel sorang kat bilik belakang. Sambil kepala ligat fikir, takda telur tak menjadi ke cucur udang nanti?
Oleh kerana bimbang misi gagal. Terus tukar ke Bom kampung pisang.
Bahan-bahan :
Pisang
Tepung gandum
Soda bikarbonat
Yis kering (mauripan)
Gula
Garam
Cara membuat :
1. Pisang siap kupas. Letak sedikit gula dan garam untuk tambah sedap. Agak sendiri. Sudu kecil soda bikarbonat. Sudu kecil yis kering.
2. Ramas semua bahan sampai lumat.
3. Tambah tepung. Pandai agak sahaja. Jangan terlampau lembik nanti goreng berminyak. Jangan terlebih tepung, nanti boleh buat bom ayam belakang rumah pula.
Kalau sama dengan cara saya, anda mungkin dapat hasil seperti ini. Tinggal sebentar nak beri masa untuk soda bikarbonat dan yis bekerja dengan efisien. Lebih kurang 20-30 minit. Bergantung masing-masing. Sebab saya tak set jam...hihi
Selepas tinggal sebentar, kacau lagi bahan diatas. Jangan risau kalau menurun sedikit. Macam buat donut, kena bagi turun sikit baru boleh goreng. Supaya dalam minyak akan naik cantik.
Tadaaa....cantik bulat Bom Kampung Pisang saya. Lalallaa....
Selamat Hari Raya semua. Selamat berpuasa enam di bulan syawal.
p/s: hari ini percubaan spm peringkat sbp subjek fizik. Tahniah anak murid semua. Ada dua cabaran lagi. Jaga kesihatan, jaga diri yea..
No comments:
Post a Comment