Assalammualaikum.
Hi semua. Selamat Hari Raya. MAAF ZAHIR BATIN.
Hari ini emak cuti masak, sebab ada jamuan rumah terbuka jiran sebelah. Makanya, malam baru nak mulakan aktiviti masak. Malam ini saya fikirkan adik lelaki yang akan masak, rupanya dia didapur menyiapkan bahan katering untuk esok. Hampessss.....
Ok, tak mengapa. Sesiapa rasa nak follow menu ringkas dan cepat pantas untuk makan malam. Meh sini saya tunjukkan. Kurang dari 20 minit sahaja.
Mee Goreng Pantas Kilat.
Bahan-bahan
Mee Kuning - 500g
Udang
Bebola ikan
Taugeh
Sawi
Daun sup
Daun saderi
Lada merah - 2 biji (dihiris)
Bawang merah - 2 ulas (tumbuk)
Bawang putih - 3 ulas (tumbuk)
Serbuk cili - 2 sudu (bancuh dengan air)
Ikan bilis - 10 ekor (tumbuk)
Sos cili - 2 sudu
Sos tiram - 2 sudu
Kicap - 1 sudu
Telur - 2 biji
Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan tumis bawang.
2. Naik bau dan masukkan bancuhan serbuk lada.
3. Masukkan ikan bilis yang ditumbuk.
4. Masukkan udang dan gaul sekata.
5. Masukkan bebola ikan dan gaul rata.
6. Masukkan sos cili, sos tiram dan kicap. Kacau lagi dan masukkan telur.
7. Letak garam, gula dan ajinomoto. Ikut selera lidah masing-masing.
8. Masukkan mee kuning dan gaul sekata sampai naik bau.
9. Masukkan sawi, lada merah dan taugeh.
10. Masukkan daun bawang dan daun saderi.
10 langkah sahaja boleh siap kurang dari 20 minit. Terkejar-kejar nak buat semua..hehe..sebenarnya ada menu rahsia untuk lagi sedap. Saya letak 3 sudu sambal kacang yang kebetulan ada dalam peti ais. Makin naik rasanya...wallaaaa...
Ok, sedia untuk dijual dimakan.
No comments:
Post a Comment