Friday, November 30, 2012

Kisah Pensel dan Pemadam


Pensel : Saya minta maaf.

Pemadam : Kenapa? Awak tak buat salah apa pun dengan saya.

Pensel : Saya minta maaf, disebabkan saya...awak selalu cedera. Setiap kali saya buat silap, awak sentiasa ada membetulkan kesilapan yang telah saya lakukan. Sehingga awak tidak sedar yang awak sebenarnya mengorbankan diri sendiri dan cedera.

Pemadam : Itu betul, tapi saya langsung tidak kisah langsung tentangnya. Sebab saya berada disisi awak memang untuk membantu awak memperbaikki kesilapan yang telah awak lakukan. Walaupun saya tahu, suatu masa nanti saya akan hilang, tapi saya berbangga dapat membantu awak. Jadi, janganlah berasa risau. Saya benci melihat awak bersedih :'(




Pernah terbaca kisah pensel dan pemadam?
Saya pernah terbaca suatu masa dulu. Kebetulan ada kawan berkongsikan di'muka-buku' sebentar tadi. Mengingatkan saya tentang dua perkara. Saya dan Kawan. Saya dan Ibu Bapa.

Saya dan Kawan.
Kawan yang baik adalah kawan yang sentiasa hadir membantu dan menegur kesilapan kita. Walaupun pahit mungkin untuk menerima teguran. Tidak salah kita cuba muhasabah diri mencari dan memperbaikki kesilapan diri. 

"Seseorang itu adalah bersama dengan orang yang dikasihi. Sesiapa yang mengasihi sahabatnya maka kasih sayangnya itu akan mendorongnya melakukan amalan yang sama dengan sahabatnya"

Riwayat Al-Bukhari dan Muslim daripada Abdullah bin Mas'ud r.a.

Saya dan Ibu Bapa.
Ibu bapa kita sentiasa ada disisi kita walaupun pelbagai kesilapan yang telah kita lakukan. Mereka sentiasa ada untuk membantu kita membaikki kesilapan kita walaupun kadang-kala mereka terluka dan berkecil hati. Walaupun kita sering lupa menghubunginya. Tetapi disaat kita kesusahan, mereka tetap ada datang membantu. 

Kita memang tidak akan terbalas jasa mereka membesarkan kita. Sementara mereka masih hidup dan masih sihat, sentiasalah berhubung dan berusaha membuat mereka gembira dan senang hati. 


Perbezaan.
Perbezaan yang saya dapati. Kawan saling berganti. Hilang seorang, sepuluh yang hadir menanti. Hilang ibu bapa, tiada gantinya...




****************************************

May Allah Bless U

Take Care ^_^


Tips Memilih Tayar Kereta.


Selalunya, hal-hal berkaitan dengan kereta, memang saya malas kurang ambil tahu. Semua hal-hal berkaitan sevis-servis, alignment dan balancing, minyak hitam dan filter aircond dan semuanya saya serah bulat-bulat kepada pusat sevis. 

Memang ada juga yang menegur, hantar pusat servis kena bayaran cas perkhidmatan tinggi dan tidak berbaloi. Tetapi untuk saya yang memang tiada ilmu tentang kereta dan tak mahu menyusahkan sesiapa. Saya percaya 100% kepada pusat servis. Saya percaya cas perkhidmatan mahal kerana servis yang diberikan adalah yang terbaik. (kalau kurang baik disebaliknya....redha je la..haha :P) 

Kebetulan semasa servis kereta hujung bulan lepas. Saya diberitahu kondisi tayar kereta saya yang telah menunjukkan kehausan. Jangkaan masa yang saya minta anggarkan kemungkinan sebulan sahaja. Bergantung dengan cara pemanduan saya. OH??

Pening kepala sekejap memikirkan keadaan tayar kereta. Saya siap bertanya kenapa pusat servis tak menyediakan perkhidmatan tukar tayar. Kelakar kan :P

Saya mula bertanya kepada Abang Long dan Pak Usu yang agak 'expert' tentang tayar kereta. Seperti biasa, (inilah sebab malas nak minta tolong orang) ayat-ayat mukadimah mestilah bebelan risau itu-ini. Saya tahankan semata-mata minta pandangan dan nak tahu kedai tayar yang biasa mereka pergi. 

Kemudian, saya bukan membuta-tuli terus datang kedai minta ditukar tayar. Saya kena buat penyiasatan dahulu. Bukan tidak percaya nasihat mereka, tapi....saya percaya dengan apa yang saya dah selidik dahulu. Kemudian buat pertimbangan barulah saya membuat keputusan.

Saya mulakan pencarian menggunakan pakcik Google yang selalunya tidak menghampakan saya. :D Beberapa laman sesawang telah saya buka dan baca. Kesimpulan yang saya buat adalah seperti perkongsian dibawah. (untuk ingatan saya juga)


Mula-mula sekali, perhatikan tayar kereta dan cari nombor bersiri yang panjang-panjang seperti gamba diatas. Ada ENAM perkara yang mesti kita kena tahu tentang tayar kereta:

1. Size Rim
Pastikan size tayar dibeli sesuai dengan size rim anda. Seperti gambar diatas, menggunakan size rim 16. Maka, beli tayar yang mempunyai size rim yang sama. Ini kerana dibimbangi kekuatan pecutan kereta akan menurun, speedometer kereta jadi bingung sedikit dan jangka hayat absorber menurun. Paling penting bagi saya, penggunaan minyak akan meningkat. 

2. Size Lebar
Perhatikan nombor 205/65. Kelebaran tayar 205 dan peratus ketebalan dari permukaan tayar ke rim adalah 65mm. Semakin lebar tayar, semakin rendah tekanan terhadap permukaan jalan, makin stabil semasa perjalanan. Ini Fizik mudah tingkatan 4...kan kan.. :D

3. Tahun Pengilang
Kemudian, cari lagi rangkaian empat nombor pada tayar. Seperti gambar dibawah nombor 1511 menunjukkan tayar dikilangkan pada minggu ke 14(dalam bulan 4) tahun 2008. Pastikan anda pilih tayar terbaru. Sebab tayar akan menjadi keras selepas 2 tahun tidak digunakan. Jika anda ternampak promosi tayar murah, pastikan anda belek dahulu tarikh ini. Tayar keras kurang selamat digunakan kerana mudah meletup. Bahaya kan.


4. Jenis
Pelbagai jenis tayar kereta ada dipasaran. Ada yang mahal dan ada yang murah. Tayar keluaran jepun agak mahal kerana lebih lembut dan rapat bunga tayarnya. Tapi awas! Sebab lebih lembut dipermukaan dan halus bunga tayar kurang sesuai untuk jalan licin. Ini pun fizik tingkatan 4...hihi :P. Satu lagi ingatan, kita duduk Malaysia kan...selalu hujan. Fikir-fikirkanlah... ;)

5. Alignment / Balancing
Aligment dan balancing, biasanya apabila menukar tayar baru perkhidmatan ini diberi secara percuma. Selamat sikit duit poket. :D

Alingment dan balancing kena dibuat setiap 3 bulan, ataupun setelah 10000km (kalau tak silap) perjalanan. Penting untuk pemanduan yang lancar, kestabilan tayar dan ada juga yang kata boleh menambahkan penggunaan minyak jika diabaikan. Oh! memang kena rajinlah lepas ni...tak boleh harapkan pusat sevis. Baik!

6. Budget
Demi keselamatan diri dan penumpang kereta kita, tak salah kalau kita pastikan pemilihan tayar kereta yang terbaik kan. Pastikan juga jenis tayar pilihan anda. Keluaran Jepun mahal tau...hikhik :P

Tips lain untuk melengkapi pemahaman anda, sila baca link dibawah;


Keperluan biasa menukar tayar kereta setiap 3 tahun, bergantung kepada cara pemanduan pengguna sendiri. Berjaga-jagalah selalu dan berbelanja secara berhemah. Mulakan proses menabung dari awal...ok.



Hati-hati di jalan raya

May Allah Bless U

Take-care
v_v


***********************************


p/s : hampir sebulan jugak belasah kereta sebelum tukar tayar, tahan telinga...haha :P

Wednesday, November 28, 2012

Batik Biskut Marie.


Teringat zaman-zaman sekolah menengah, kalau terasa dan teringin sangat nak makan Kek Batik, memang akan beli. Tempat paling sedap Kek Batik waktu zaman sekolah kat sebelah jambatan kayu kat Rengit, masa Pasar Jumaat (sejak awal tahun 2012, pasar tukar hari Ahad pulak...kenapa? rahsia :P orang Rengit je tau). 

Kalau masa bulan Ramadhan, senang nak cari sebab ada dua tiga tempat jual Kek Batik. Macam-macam versi yang ada. Tapi paling penting masa nak beli, tanya dahulu berapa harga. Seringit dapat tiga ke..dua ringgit dapat empat ke... Sebab pernah terbeli, seketul RM 2. Mahal betul!!! (mungkin dia buat pakai serbuk koko mahal tu) -.~

Dan, mak pulak tak akan buat Kek Batik semata-mata saya sorang je yang makan. Tapi yang menjadi musykil dan ajaib bila saya beli je, kejap je makhluk-makhluk asing menghabiskan....betul ke saya sorang yang makan? Takpe...saya lancarkan eksperimen peribadi...hihi ;)

Kek Batik ini pun bukanlah sesusah mana. Paling senang. Tak perlu nak pukul telur dengan gula sampai gebu, lepas tu buat magik terbalikkan mangkuk adunan pun tak jatuh. Tak payah langsung. 

Bahan-bahan yang diperlukan, separuh butter, 1 cawan Milo, 2 sudu besar serbuk koko, 1 cawan susu cair, 1 cawan susu pekat dan secubit garam. Sebagai tambahan saya saja-saja je...ternampak oat Mak saya sejak bulan puasa yang lepas. Saya ambik secawan, masukkan semua dalam kuali. Macam gambar dibawah. Buka api kecil, biarkan butter mencair. 


Sementara tunggu butter mencair, elokkan kita sediakan bekas untuk letakkan Kek Batik. Saya guna bekas plastik sahaja. Sapukan butter semua. Oh ya, letakkan plastik minyak sebagai alas, mudah nak keluarkan untuk dipotong. 

Sambil-sambil menyapu butter, jeling-jeling juga apa jadi dalam kuali. Silap-silap hangus....hihi :P. Kacau-kacau isi kuali sampai sebati macam gambar dibawah. 

Jangan dilupakan, bahan utama Biskut Marie (sepeket-350g). Biskut pun kena dipecah-pecahkan dua sebelum dimasukkan ke dalam kuali. Ok.


Tunggu sehingga adunan memekat sedikit. Entah, saya pun agak-agak nak tentukan memekat. Lupa nak bagi tahu. Saya cuma belajar melalui Pakcik Google je...hihi :P Mungkin nampak seperti ade letusan gunung berapi kecil-kecil dipermukaan...so, boleh padamkan api dan masukkan Biskut Marie.. :D

Gaul semua biskut sampailah sebati dengan pekatan coklat. Pastikan semua biskut dapat coklat secara saksama. Selepas itu, masukkan dalam bekas plastik. Mampatkan sehabis boleh biskut-biskut ke dalam bekas plastik macam yang saya buat dalam gambar di bawah.


Kemudian, jangan gatal-gatal nak terus makan pula yea....(kalau saya, kena sorokkan dulu sebab ada incredible hulk cuit pakai sudu pulak :P...terus tak lawa tau...) Lepas dah sejuk, boleh masukkan dalam peti ais...dua jam minimum bolehlah mula dipotong..oh yeaaah!!! :)

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*


Taraaaa...!!! Hasilnya, tak menghampakan kan...kan kan... :P


Macam mana? Senang kan. Main-main masak pun boleh jadik kek sudah. Tak pandai masak bukan lagi alasan yea.... :P

*

*

*

May Allah Bless U

Take Care

^_^



Sunday, November 25, 2012

Antara Lalat dan Balik Haji



Hi..kenal serangga kecil diatas? Siapalah yang masih belum kenal, sangat kesian saya ucapkan. Haha :P

Si kecil diatas, sejenis serangga exoskeleton, tidak bertulang belakang, bersayap dua dan berkaki enam. Tapi awas, si comel ini sejenis serangga pembawa penyakit. Walaupun dikejam membawa pelbagai jenis penyakit dan kuman berbahaya, ada hadis Rasullah berkenaan dengan lalat dan cara mengatasi wabak dari lalat iaitu ;


Abu Hurairah r.a. berkata: Nabi s.a.w. bersabda:
“Sekiranya seekor lalat jatuh ke dalam minuman salah seorang dari kamu, maka celuplah ia. Kemudian buanglah ia kerana salah satu sayapnya mempunyai racun, dan disebelah yang lain mempunyai penawar.”
[Hadis Sahih Riwayat Bukhari (3320), Abu Daud (3844), Ibnu Majah (3505)] 

Info lanjut boleh laman ini, banyak info menarik berkenaan lalat dan kajian saintifiknya. Rujuk ini dan Rujuk ini.

Perkara yang menjadi musykil bagi saya sepanjang tiga hari dirumah yang ingin dikongsikan ialah rumah saya terutamanya kawasan dapur dipenuhi dengan si comel lalat ini. Serangan lalat ini seolah-olah saya sekeluarga sedang mengadakan kenduri. Sedangkan dapur dalam keadaan bersih seperti hari-hari lain. 

Bukan sahaja waktu puncak iaitu tengahari yang akan dipenuhi lalat, awal pagi dan hatta lewat malam begini...pasti akan terperasan barang lebih seekor dua diatas meja. Entah apa agaknya yang berlaku kepada ekosistem lalat agaknya kan, dilanda Taufan Sandy kah?

Saya pun mulalah membebel dengan lalat depan Mak dan Angah. Tujuannya supaya Angah tak bising-bising saya malas mengemas rumah Mak. Tapi lain pula ayat yang keluar dari mulut dia.

Saya : Mak, memang kat rumah orang lain, lalat pun banyak macam ni ke?
Mak : Sama je...aritu rumah Wak Seri kan banyak...
Saya : Itu sebab buat kenduri. Rumah Wak Aji sebelah pun macam ni jugak ke?
Mak : Iye...
Saya : Eiii....rimaslah... 

Angah : Biasalah memang lalat banyak. Kan musim orang balik Haji...
Saya : Ha? Apa kaitan?
Angah : Memang dari dulu la....orang tua-tua yang kata... Kan Mak?
Mak : Iye...memang Nyaii pun dulu cakap gitu..

Apa kaitan antara haji dan lalat? Serius, kepala pusing-pusing memikirkan hal ini. Pelik sungguh orang tua-tua membuat andaian lalat banyak sebab orang baru balik haji. Apa si lalat  ikut sekali naik kapal terbang ke? Hebat sungguh, haha :P


Tolong fikir-fikirkan yea...

May Allah bless u

o.O

**********************************************



p/s : tahi lalat atas bibir kanan...ekekeke :P



Saturday, November 24, 2012

Gulung dan Goreng


Salah satu tabiat saya dari zaman belajar dimatrikulasi sampailah sekarang, apabila membeli ROTI memang akan mengambil yang paling BESAR. Sebabnya, suka bandingkan harga roti yang kecil dan besar. Beza harga yang sangat ketara dan rasa rugi kalau beli yang kecil. Padahal..bila dah mula dekat dengan tarikh luput, rasa bersalah menyelubungi diri. Nasib baiklah sekarang setiap minggu atau dua minggu balik kampung, maka...roti yang dah nak 'expired' dapat juga diselamatkan.

Bagi sesiapa yang mengalami masalah yang sama dengan saya. Mengalami kebosanan menelan roti tawar atau roti cecah milo atau roti bakar atau dan sebagainya (apa jenis ayat ni ek :P). Bolehlah mengaplikasikan resepi kedua dari saya yang menggunakan bahan utamanya ROTI.

Jangan risau jikalau roti anda telah sampai tarikh luputnya atau telah terlepas. Roti anda masih bermakna sebelum mata anda dapat mengenalpasti wujudnya microorganisma. Mata anda. Bukan menggunakan microscope yea. InsyaAllah, belum pernah saya mengalami sakit perut makan resepi roti tamat tempoh. ^^

Sebelum ini, pernah kongsikan Resepi Puding Roti Berkaramel. Rujuk sini.

Resepi kali ini sangat la mudah. Hanya roti dan sardin kecil. Mula-mula hancurkan sardin. Tumis bawang dan lada dan masukkan sardin hancur. Ala-kadar sahaja, asalkan ada naik bau-bau wangi sardin. Kira dah ok la tu. :P

Sementara tunggu sardin sejuk. Ambil roti dan giling roti menggunakan gelas/cawan menjadi nipis sedikit  dan sekata seperti gambar dibawah ini yea.



Kemudian, ambil sedikit sardin yang telah disejukkan dan ratakan diatas roti sedia digiling tadi. Letakkan sardin sebahagian dari roti sahaja dan tak perlu tebal sangat isi sardin.


Selepas itu, bolehlah kita 'rolll....'  gulungkan roti semampat mungkin supaya gulungan roti menjadi comel-molek seperti yang saya buat ini. :D Pastikan gulungan roti betul-betul mampat supaya tak pecah apabila digoreng. Lekatkan hujung roti menggunakan bancuhan tepung (macam buat popiah).


Tarraaa...... ^^ Selesai sudah gulungan roti saya. Untuk hasil yang lebih baik, bolehlah simpan sebentar roti didalam peti ais. Untuk apa? Entah...saya tak pasti..tapi senang digoreng :P


Masa untuk mengoreng... :D Pecahkan sebiji telur dan taburkan sedikit garam, kemudian...kacau sehingga sebati. Golek-golekkan roti gulung sardin yang telah disejukkan, kemudian masukkan ke dalam kuali yang telahpun panas minyaknya. Sama sahaja cara menggoreng roti dengan menggoreng pisang ke, tempe ke...apa2 pun la.... Asalkan nampak keperang-perangan, bolehlah mula diangkat roti tadi.


Ini roti yang telah selamat dimandikan minyak panas. Amacam?


Untuk hiasan, bolehlah potong-pontong seperti sushi. Yes! Sushi Malaysia... :D


Rasanya? Tentulah sedap..ekekeeee :P Ini kes masuk bakul angakat sendiri. Tak mengapa, sebab saya ringgan sedikit dari orang tu...... >,<




Selamat Mencuba

May Allah Bless u

^_^


****************************


Friday, November 23, 2012

Ikat dan Celup.


Bagi peminat tegar biskut manis OREO, pasti tak lupa tag-line iklannya 'buka-jilat-celup'. Tapi post saya hari ini bukan berkaitan lansung dengan iklan biskut bukan kegemaran saya itu. Langsung tiada kaitan. 

Maka, apa dia 'ikat dan celup?'. Serius, pertama kali diperkenalkan dengan ikat dan celup, saya....eh bukan saya sahaja, malah kawan saya turut naik bersemangat. Rasanya hampir sebulan juga saya dan rakan-rakan alpa dan leka dengan penangan ikat dan celup ini. 

Setiap pagi datang sekolah, setiap kali habis waktu mengajar dan setiap kali ada masa terluang kami membuang menghabiskan masa dan berebut-rebut menghasilkan karya kreatif. Berlumba-lumba membentuk corak-corak pelik dengan gabungan warna seharmoni.

Pastinya tidak lari dari perkataan bangga diri. Sengaja mengusik rakan dan tak bermaksud apa-apa pun. Sekadar menwujudkan suasana akrab dan harmoni. Jauh sekali iri hati.

Ikat dan Celup.
Teknik paling mudah menghasilkan batik. Sebenarnya banyak cara menghasilkan batik antaranya yang saya diterangkan oleh pakar-pakar guru seni, yang biasa dan sangat femes digunakan teknik catan. Pada baju sutera yang selalunya harganya mahal-mahal, tentunya asli dari tangan yang kreatif. (memang tak mampu la makcik :P)


Disini, saya tunjukkan beberapa gambar teknik ikat dan celup secara ringkas. Memang sangat mudah dan sebab itu jugalah gambar-gambar yang disertakan juga sangat sedikit. Teknik ini tidak memerlukan anda atau sesiapa pun untuk pecah kepala nak mereka-bentuk. Tiada peraturan khas pun nak buat batik menggunakan teknik ini. 

1 : Warna
Warna batik boleh dibeli dikedai alat tulis tertentu sahaja. Kalau ikut, yang membekalkan serbuk batik dari syarikat alat tulis Rainbow. Kedai paling femes saya rasa masa belajar di UTM. Best giler masuk kedai Rainbow sebab banyak sangat alat tulis dari yang cute-mute kepada yang besar-kedabak.



2 : Ikat
Inilah dia, teknik pertama iaitu ikat. Perkara paling penting nak mengikat-ikat tentulah tali ataupun boleh mnggunakan getah tempe. Ikatlah sesuka hati nak macam mana pun. Ada yang ikat menggunakan batu. Ada yang ikat menggunakan pensel, penyepit dan sebagainya. Gambar yang saya upload hanya  menggunakan lidi sate sahaja yang dibelit-belit.


Lepas membelit dan mengikat, seterusnya bolehlah kita mulakan mewarna kain. Sebenarnya mewarnakan tak perlu berus bagai macam yang ditunjukkan. hanya celup kain kedalam warna sahaja. Tapi untuk hasil yang lebih kemas, sebab itulah berus sangat diperlukan. Eh? lupa nak bagitau jenis kain yang boleh dibuat batik. Untuk suka-suki memahirkan diri bergiat kreatif dan inovatif seperti saya. cehhh!! Bolehlah mula dengan kain belacu sebabnya....murah. Dan jangan pula beli kain ini kat kedai kain Euromoda ke Gulatis ke Nagoya ke...sah-sah memang tak jumpa. Sepertimana warnanya boleh didapati di Rainbow. Eh? promote Rainbow pulak..ada dapat komisyen ke apa? haha :P

Selesai sahaja mewarna-warna. Ikut je kata hati nak mewarna bagaimana dan apa kombinasi warna yang cantik. Sebab hasil yang kita perolehi bukan boleh terus nampak sejam dua. Sebabnya...kena tunggu semalaman, ataupun kalau sangat rajin atau tak sabar menunggu bolehlah jemur ditengah panas. ^^

Seterusnya, apabila ikatan kain telah kering(pastikan sepenuhnya). Buka ikatan tali dan buka lipatan kain yang telah diwarnakan semalam. Cakkkk...ba.....apa hasilnya? Kalau anda mempunyai imaginasi yang tinggi, maka hasilnya tentulah cantik molek seperti amna yang saya hasilkan. cehhhh!!!perasan sangat



Untuk membuang kusut masai kain selepas proses ikat, warna dan jemur bolehlah seterika sedikit. Nampak lawa kan coraknya...hihi ~~



Mungkin juga anda boleh hasilkan corak sebegini. Kalau semakin rajin, tone warna akan nampak lebih cantik jika anda ikat secara sekata.


Walaubagaimanapun, selamat mencuba. Semua cara, teknik dan pandangan saya diatas hanyalah pendapat peribadi melalui perkongsian pendapat dengan rakan dan pemerhatian saya sahaja. Tiada merujuk bahan ilmiah. 



Sekian.

May Allah Bless u.

^^

**************************



Wednesday, November 21, 2012

Bahaya Minum Ais


Ini sekadar perkongsian melalui pembacaan saya dalam internet. Saya kongsi bukan untuk anda sebagai pembaca, sebagai ingatan kepada saya yang sangat selalu LUPA.


Bagaimanapun, Pakar Perunding Kardiologi Pusat Perubatan Tropicana, Dr Haizal Haron Kamar, menjelaskan tiada sebarang kajian yang membuktikan amalan minum minuman sejuk boleh membekukan makanan berminyak, memperlahankan penghadaman sekali gus menyebabkan lemak berkumpul dan menyempitkan salur darah lalu menyebabkan serangan jantung.

Kata Dr Haizal, pembentukan plak di dinding pembuluh darah koronari melalui proses aterosklesoris antara lain disebabkan oleh kandungan darah kolesterol yang berlebihan.

Jelasnya, sebahagian daripada kolesterol berkenaan datang daripada lemak pemakanan yang dihadam dan diserap oleh usus.

“Bagaimana kita boleh mengaitkan minuman sejuk dengan penyakit jantung kerana secara logiknya, minum air sejuk boleh memperlahankan penghadaman yang secara langsung mengurangkan lemak dan kandungan kolesterol dalam darah.

“Memang sehingga kini tiada kajian atau sebarang bukti untuk menyokong pendapat berkenaan,” katanya.

Menurut Dr Haizal, pesakit jantung atau yang pernah menjalani pembedahan jantung juga tidak mempunyai masalah jika mengambil minuman sejuk.

“Apa yang penting di sini bukan minuman itu sejuk atau tidak.

“Setiap individu yang berpenyakit atau tidak, perlu minum air kosong sekurang-kurangnya lima gelas sehari. 

“Terdapat satu kajian di Amerika Syarikat membabitkan lebih 20,000 orang mendapati mereka yang minum air kosong untuk jumlah sedemikian setiap hari mempunyai risiko mati akibat penyakit jantung yang lebih rendah berbanding mereka yang minum dua gelas atau kurang sehari.

“Jenis minuman selain daripada air kosong pula boleh meninggikan risiko terbabit,” katanya.

Daripada sudut kecantikan pula, minuman sejuk atau berais harus dijauhi wanita kerana ia dapat menjejaskan kesihatan kulit dan dalaman.

Pengasas Jamu Mak Dara, Halimah Shuib, berkata wanita tidak kira yang sudah berkahwin atau belum, perlu mengelakkan minuman sejuk atau berais jika mahu menjaga kecantikan kulit wajah, dalaman dan luaran mereka. 

Kata Halimah, walau bagaimana haus sekali pun, minuman sejuk perlu dijauhkan sebaliknya perlu mengambil air suam meskipun pada waktu tengah hari.

“Jika kita mengamalkan minuman berais, badan mudah menjadi kembang dan selain itu, tulang juga mudah berasa sakit dan bisa.

“Masalah berkenaan mungkin kurang dirasai ketika muda remaja dan hanya mula dirasai apabila menginjak usia 40 tahun ke atas,” katanya.

Bagi wanita yang sudah berkahwin pula, Halimah turut menasihatkan supaya jangan sesekali mengamalkan minuman sejuk kerana ia menjejaskan kesihatan dalaman serta menyejukkan peranakan.

Halimah berkata, penyakit hari ini senang singgah pada badan, tetapi ia amat susah untuk pergi iaitu disembuhkan.

Justeru, amalan pemakanan sihat dengan membanyakkan minum air kosong atau air suam amat penting kerana ia dapat meneutralkan kembali makanan yang diambil.

Jelas Halimah, berdasarkan pengalamannya, individu yang selalu minum air batu atau sering berada dalam pejabat atau rumah yang menggunakan penyaman udara, kulit mereka biasanya kelihatan kering dan tidak bermaya.

Amalan minum minuman sejuk atau berais juga dikatakan boleh menyebabkan perut mudah buncit.

Katanya, orang tua sering berpesan supaya jangan makan berselang dengan minum kerana ia juga akan menyebabkan perut menjadi buncit.

“Amalan menghirup sup ketika makan nasi juga tidak digalakkan kerana sup juga seperti air, boleh menyebabkan perut membuncit.

“Jika minum air, pastikan anda duduk dan jangan sesekali minum berdiri kerana air itu akan terus mengalir ke bahagian peranakan dan menyejukkannya.

“Memang wanita banyak pantang larang terutama dalam aspek pemakanan dan ia tidak boleh dipandang remeh kerana kesannya boleh dirasai selepas melepasi usia 40 tahun. Justeru, paling elok untuk diamalkan ialah air suam atau air kosong saja selain banyakkan makan sayuran,” katanya.

Selain itu, minuman sejuk juga tidak elok diberi kepada kanak-kanak kerana ia menyebabkan mereka mudah mengalami batuk, bibir kering atau pecah dan mudah diserang demam.

“Ibu bapa perlu memantau amalan berkenaan kerana kanak-kanak memang menggemari minuman sejuk.

“Jika kita sayangkan mereka, berilah air kosong kerana ia sememangnya lebih baik untuk kesihatan mereka,” katanya.

Rahsia ais dan air sejuk

■ Air sejuk yang hening dapat menolong pesakit insomnia (sukar tidur) agar dapat kembali tidur seperti biasa.

■ Orang yang tidur dalam udara yang sejuk dan berselimut untuk memanaskan tubuhnya adalah kombinasi yang baik untuk menjaga kesihatan secara menyeluruh dalam jangka masa pendek apatah lagi jangka panjang.

■ Liputan ais di Antartika (daerah Kutub Selatan) dan Artik (daerah Kutub Utara) adalah pengimbang dasar bumi yang amat panas.

■ Kombinasi dalam bumi yang panas dan luaran bumi yang sejuk adalah rahsia keseimbangan tekanan semula jadi alam yang mengawal graviti dan pergerakan bumi pada paksinya.

■ Ais atau air sejuk dapat mengembalikan memori atau sifat pelupa yang keterlaluan.

■ Ais amat diperlukan mana-mana atlet dalam kecederaan yang tidak disangka-sangka,

■ Air sejuk atau ais kini dijadikan bahan perencat kepada kecederaan yang akut seperti demam panas yang biasanya dihidapi bayi yang mempunyai potensi menghidapi penyakit sawan.

■ Air sejuk adalah terapi yang amat popular sebagai penguat tulang yang patah dengan syarat ia dibalut dengan kain hitam.

■ Air sejuk dalam rahsia cuka adalah sangat baik untuk menguatkan tulang yang patah kerana ia dapat menyembuhkan tulang dengan lebih cepat.

■ Air suam dengan rahsia cuka yang diminum akan melemahkan dan mengecutkan sistem aliran darah yang menjadi penyebab utama terjadinya lumpuh.

■ Makruh mengambil air sembahyang (wuduk) pada suhu yang tinggi atau yang terkena panas cahaya matahari yang pasti akan mengganggu sistem deria pada kulit.

■ Air sejuk secara psikologinya amat ditakuti pesakit yang mengalami gangguan jin atau dikuasai unsur spiritual yang jahat.

■ Air sejuk mempunyai nada bunyi dalam tekanan rendah yang amat lembut lagi mengharmonikan.

■ Air sejuk juga dipercayai dapat menguatkan tulang bayi.

■ Air sejuk akan meningkatkan sistem imun yang luar biasa sebagai tenaga pencegahan pelbagai penyakit alahan dan jangkitan.

■ Air sejuk dalam rahsia ais memegang rahsia kepadatan molekul kristal yang paling keras iaitu intan.

■ Air sejuk adalah kuasa penyerap yang amat sesuai dijadikan sistem penghantaran tenaga yang paling cekap sehingga ke dasar sel yang jauh dan menyeluruh.

■ Air sejuk mempunyai daya rangsangan yang boleh mengembalikan semangat yang sudah hilang bagi mereka yang pengsan, gila dan koma untuk kembali sedar.

■ Mandi air sejuk akan menguatkan tulang. Tulang yang berlebihan dengan asid urik akan meningkatkan suhu tulang.

■ Air sejuk lebih stabil molekul atomnya.

■ Air sejuk lebih peka kepada gelombang frekuensi rendah yang dirakamkan melalui niat dalam amalan berwuduk.

■ Air sejuk sesuai dijadikan air penawar kepada orang yang ingin merakamkan bunyi dalaman yang disertai dengan rasa kasih sayang dan keikhlasan.

■ Air kelapa muda bersifat sejuk dan amat baik untuk kesihatan kerana ia berkesan untuk meneutralkan kesan keracunan dan keasidan yang berlebihan di dalam aliran darah. Tubuh secara semula jadi bersifat panas dan ia memerlukan pasangan yang bersifat sejuk.

■ Oksigen dan hidrogen bersifat panas dan ia menguasai bahagian perut. Menjadi suatu kesalahan memulakan amalan pemakanan di waktu pagi dengan unsur yang panas. Minumlah seteguk air sejuk pada awal pagi kerana ia akan menguatkan perut.