Salam 25 Ramadhan.
Beberapa minit sahaja lagi akan tiba waktu berbuka. Petang ini sempat mengambil gambar resepi Pengat Keladi bersama bidadarinya...hikhik
Mudah sahaja resepi Pengat Keladi. Rebus keladi sehingga agak empuk (jangan empuk sangat). Masukkan butiran tepung berwarna-warni dan tunggu air mendidih sekejap. Masukkan santan. Tunggu sehingga mendidih kecil, masukkan jagung manis, gula melaka dan gula pasir serta secubit garam. Yummyy....!!!
Oh ya, nak bagi pengat berbau wangi, jangan lupa masukkan daun pandan. Butiran tepung juga mudah dibuat. Sesenduk tepung gandum dan sesenduk tepung pulut serta secubit garam diuli rata dengan air. Kemudian bahagikan dua bahagian untuk diwarnakan. Kalau nak banyak lagi tepung, pastikan nisbah tepung gandum dan tepung pulut sama banyak.
Ok semua, selamat berbuka.
May Allah bless...
No comments:
Post a Comment
Terima kasih, may Allah bless you :)