Salam Ramadhan...
Alhamdulillah, Ramadhan ke 17 hujan akhirnya membasahi bumi. Semalam sebenarnya telah pun merasai hujan, lebat juga tapi hanya semasa disekolah. Apabila pulang ke rumah, mak katakan tiada hujan pun.
Hari ini mood membuat kuih. Kuih yang belum pernah dibuat. Makanya wajiblah saya taipkan di sini supaya akan datang ada jejak yang boleh diikuti.
Bom inti kelapa.
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung pau
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur
1 sudu besar majerin
secubit garam
1 sudu besar mauripan dan 1 sudu besar gula direndam sebati dalam setengah cawan air suam. Biarkan seketika sampai kembang naik.
Gabungkan kedua-dua adunan sehingga tidak melekat ditangan. Kalau melekat ditangan tambah tepung secukupnya, kalau keras tambahkan sedikit air lagi.
Selesai diuli. Tutupkan dengan kain lembap. Biarkan adunan naik semangkuk...hihi
Apabila adunan naik, tumbuk dan uli lagi. Lagi rajin kita ulang proses naik, kembang, tumbuk dan uli....semakin lembut nanti doh.
Kemudian, bolehlah mula membuat bom inti kelapa. Inti kelapa pun mudah sahaja. Gaulkan kelapa parut, gula merah dan sedikit gula dan garam diatas api kecil sehingga sekata warnanya.
Resepi ini boleh sahaja digunakan untuk buat doh donut, roti dan sebagainya. Tadi sahaja dapat buat donut juga...hihi
Taraaa....kongsi gambar yea, sebagai kenangan
No comments:
Post a Comment
Terima kasih, may Allah bless you :)