Bismillahirahmanirrahim..
Sudah terlambat agaknya bila baru mula menaip post pertama di tahun 2018. Hari ini sudah hari ke 18 berlalu.
Bermula 1 januari sekolah bermula, tak cukup tangan hendak menaip. Barangkali juga lupa adanya blog yang dibuka bagi mengasah bakat menulis dan berkongsi cerita. Paling utama, buntu ayat mana harus dimulakan bagi memulakan permulaan tahun baru.
Ya...masih belum bertemu impian dan harapan bagi 2018. Banyak suka dan duka silih berganti di tahun 2017, menyebabkan hati tak sanggup lagi merancang. Beratnya untuk redha dengan ketentuan Illahi yang memberi dan menarik nikmat sekelip mata. Allahuakbar!!
Bagi meningkatkan kepuasan diri. Azam pertama saya untuk tahun 2018 adalah nak tambah kemahiran membuat kuih tradisional. Maka dengan itu, kena rajin buat kuih. Kita tetapkan matlamat dengan 1 minggu 1 kuih. #1M1K
Seri muka labu.
Minggu pertama sekolah rasa nak makan seri muka. Oleh kerana pandan baru mula ditanam dan tak terfikir nak ambil lebih dari rumah mentua tempoh hari, jadi kita oleh guna labu yang dilenyek. Resepi agak-agak mengikut resepi seri muka durian. Rupa dah menarik, rasa menarik.
Kuih lapis.
Minggu kedua kita melapis kuih. Mudah juga kuih kukus. Dalam masa 1 jam dah siap. Tapi masa untuk dimakan kena tunggu sejuk baru molek untuk dipotong.
Kek kukus pisang.
Kali ini bukan minggu ketiga, tapi entah tengah gian nak mengukus. Tapi itulah, pahit pulak kek. Tak tahu maba silap. Kemungkinan besar mungkin jenis pisang kurang sesuai.
Karipap.
Mengubat kekecewaan, kita rehat sekejap menggunakan pengukus.maka muncullah air tangan kita si karipap inti kentang. Tambahan pula kita boleh sejuk bekukan dan mudah digoreng pagi untuk bento ke sekolah.
Apam gula merah.
Siapa kata dah kecewa tak boleh teruskan hidup. Kita cuba juga bercinta dengan pengukus. Sebenarnya dah lama termimpi nak buat apam. Tapi kengkangan mencari kelapa parut yang tak ketemu. Akhirnya jumpa satu kedai, tapi alahai....di parut sampai ke tempurung. Tak molek sikit warna kelapa.
Cukuplah untuk menunjukkan semangat mengobar-gobarkan impian azam tercapai. Akan datang menu minggu ke empat muncul bersama dengan resepi. InsyaAllah.
Azam pertama tahun 2018. Azam seterusnya masih dalam perancangan.
Semoga memberi manfaat.
Assalamualaikum.
Bermula 1 januari sekolah bermula, tak cukup tangan hendak menaip. Barangkali juga lupa adanya blog yang dibuka bagi mengasah bakat menulis dan berkongsi cerita. Paling utama, buntu ayat mana harus dimulakan bagi memulakan permulaan tahun baru.
Ya...masih belum bertemu impian dan harapan bagi 2018. Banyak suka dan duka silih berganti di tahun 2017, menyebabkan hati tak sanggup lagi merancang. Beratnya untuk redha dengan ketentuan Illahi yang memberi dan menarik nikmat sekelip mata. Allahuakbar!!
Bagi meningkatkan kepuasan diri. Azam pertama saya untuk tahun 2018 adalah nak tambah kemahiran membuat kuih tradisional. Maka dengan itu, kena rajin buat kuih. Kita tetapkan matlamat dengan 1 minggu 1 kuih. #1M1K
Seri muka labu.
Minggu pertama sekolah rasa nak makan seri muka. Oleh kerana pandan baru mula ditanam dan tak terfikir nak ambil lebih dari rumah mentua tempoh hari, jadi kita oleh guna labu yang dilenyek. Resepi agak-agak mengikut resepi seri muka durian. Rupa dah menarik, rasa menarik.
Kuih lapis.
Minggu kedua kita melapis kuih. Mudah juga kuih kukus. Dalam masa 1 jam dah siap. Tapi masa untuk dimakan kena tunggu sejuk baru molek untuk dipotong.
Kek kukus pisang.
Kali ini bukan minggu ketiga, tapi entah tengah gian nak mengukus. Tapi itulah, pahit pulak kek. Tak tahu maba silap. Kemungkinan besar mungkin jenis pisang kurang sesuai.
Karipap.
Mengubat kekecewaan, kita rehat sekejap menggunakan pengukus.maka muncullah air tangan kita si karipap inti kentang. Tambahan pula kita boleh sejuk bekukan dan mudah digoreng pagi untuk bento ke sekolah.
Apam gula merah.
Siapa kata dah kecewa tak boleh teruskan hidup. Kita cuba juga bercinta dengan pengukus. Sebenarnya dah lama termimpi nak buat apam. Tapi kengkangan mencari kelapa parut yang tak ketemu. Akhirnya jumpa satu kedai, tapi alahai....di parut sampai ke tempurung. Tak molek sikit warna kelapa.
Cukuplah untuk menunjukkan semangat mengobar-gobarkan impian azam tercapai. Akan datang menu minggu ke empat muncul bersama dengan resepi. InsyaAllah.
Azam pertama tahun 2018. Azam seterusnya masih dalam perancangan.
Semoga memberi manfaat.
Assalamualaikum.